zondag 10 maart 2013

2005 Epiloog

2005 Samenvatting en een analyse

Algemeen

Was de visvakantie een succes? Wat gezelligheid en eerste belevenissen betreft zeker. Spanje was nieuw en verrassend mooi. Maar wisten wij veel wat ons allemaal te wachten stond. Met de kennis van toen voelde ook het vissen voor de groep in z'n totaliteit best als een succes. Maar met de kennis van nu is nog geen 10 vissen in 5 dagen met 4 personen veel te weinig.
 

De voorbereiding

Wat wil je...
Wij waren nog volstrekte leek. Er waren toen maar weinig aanbieders voor vissen in de delta (nu overigens nog) en we hebben ons in feite helemaal laten leiden door de ingevingen van onze gids.
Eerst van tevoren goed met elkaar overleggen. Wat wil je en wat zijn je doelstellingen. Dat is in feite het belangrijkste. Ook dat iedereen zich open uitspreekt, waardoor je niet halverwege of tegen het einde van de trip tegen onaangename zaken aanloopt. Compromissen sluiten ontkom je niet aan, als je het daar maar duidelijk over gehad hebt. Ook de visoptie. Alleen op de meerval, of een combi met karper, of ook nog op zee. Gaan we op sjiek met een zwembad of budget op een nabije camping, etc etc. Is dat allemaal afgestemd, neem dan pas contact op met het bedrijf dat de trips aanbiedt. Bedenk dat er soms ook nog over speciale verzoeken (dag langer of korter, vistijden, garanties, etc te onderhandelen is. Het is jouw geld, jouw vakantie en jouw wensenlijstje, wees niet te bang, schikken kan altijd nog.
Roned bestaat nog steeds en een van de eerdere gidsen van Roned, Martin Plevier, waar we in 2007 nog mee gevist hebben, is onder de naam "De meervalspecialist" in de delta een eigen bedrijf begonnen. Maar wellicht zijn er nog andere opties.
 
Wat neem je mee en wat regel je vooraf?
Deze lijst is niet compleet, maar toch wat tips. Voor een trip naar de delta hoef je in principe geen enkel visgerei oid mee te nemen Meestal zit dat bij de prijs in. Zorg voor kleding die is afgestemd op het jaargetij. Kleren afpellen kan altijd. Een gemakkelijk schoon te maken nylonjack is voor de foto's altijd handig. Een beetje meerval op schoot zorgt voor een forse, moeilijk te verwijderen slijmlaag (er zijn overigens gidsen die hier speciale scrubzeep voor hebben). Omdat je een hele dag op het water bent is een goede zonnebril, pet en zonnebrandcrème een must. Een absolute must is Deet of iets soortgelijks, bezuinig daar niet op, de muggen zijn echt vreselijk. Ook qua kleding kun je er rekening mee houden. Neem b.v. een shirt met een capuchon mee, zodat je nek, oren en hoofd beschermd zijn. Ook al bestaat de kans dat je flink lekgeprikt wordt, het drama duurt bij de schemering ongeveer 30 - 45 minuten en dan is het weer voorbij.
Pinnen kun je overal wel en een supermarkt is nooit ver weg. Vergeet je pinpas niet en regel vooraf met je bank dat je ook in het buitenland kunt pinnen. Een creditcard is ook een must, regel die dus ook vooraf. Anders loopt de autohuur en de tolpoorten onderweg een stuk lastiger.
Handig is ook om een eigen TomTom oid mee te nemen. Verdwaal je niet en hoef je die niet duur te huren bij de huurauto. Wat de auto betreft, kun je tegenwoordig op het internet bij de boeking kiezen of je 'm vol of leeg inlevert. Tenzij je zeker weet dat je vlak bij het verhuurbedrijf kunt tanken, geeft de laatste optie echt minder stress. Regel ook de huurauto vooraf via internet. Kun je goed de voorwaarden en prijzen vergelijken. Bij de meeste verhuurders hoef je niet eens vooraf te betalen. Kijk wel goed wat de voorwaarden zijn, zodat je ter plekke niet belazerd wordt met allerlei extra verzekeringen zoals glas en banden.
Ook het vliegen regel je vooraf. Bedenk dat Schiphol een dure luchthaven is. Het kan behoorlijk schelen vanaf een andere plaats te vliegen. Vanuit het Noorden vliegen we regelmatig vanaf Bremen met Ryanair. Wat de bestemming betreft heb je meerdere opties. Girona, Barcelona, Reus, etc.

Hoe gaat het vissen eigenlijk?
In de delta konden we alleen vanaf de boot vissen. Alhoewel vissen met de vaste stok tussen de rijstplantages ook erg vermakelijk is, maar daar kom ik in mijn verhaal over 2007 op terug.
Je zou kunnen afspreken om een hengel te kiezen en je daar aan vast te houden. De kans bestaat dan dat de één 10 vangt en de anderen niets. Beter is het om te loten.

De boot wordt met een voor- en achteranker zo'n 12 - 30 meter, afhankelijk van de omstandigheden, vanaf de walkant vastgelegd. Je vist richting walkant. Waarbij de hengels in een hengelsteun van de boot worden gezet. De slip van de molen of rail wordt zo afgesteld dat de vis de lijn gemakkelijk van de molen kan trekken. Overdag vis je op zicht van de dobber en de ratel van de rail. "s Avonds op gehoor via de ratel van de rail.

Vissen kan met een boeiensysteem, maar je kunt de breeklijn ook vastmaken aan een overhangende boomtak. Een beetje meerval pakt het (meestal levende) aas (paling, harder, karper, giebel, oid), breekt de breeklijn en zal zich daardoor in de meeste gevallen zelf al haken. Wat wel wijs is, is om nog even goed te slaan, zodat de haak zich stevig vastzet en je de vis niet verspeelt. Hou tijdens de dril de hengel hoog om de forse klappen die je soms krijgt op te kunnen vangen. Bedenk dat in de meeste meervallijnen geen enkele rek zit. Zorg ook dat je de vis snel van de kant trekt. Vaak probeert deze zich te verstoppen onder wortels, takken en andere zaken waar ie vervolgens écht niet meer weg te krijgen is. Weg vis, weg lijn, weg aasvis, weg record!

Wat kost zoiets?
Er van uitgaande dat je met 4 personen gaat ben je vervoer naar het vliegveld nodig. Vergeet de benzinekosten en de parkeerkosten dan niet. Voor 100 km heen en 100 terug ben je zo'n 20 liter benzine kwijt. Reken voor parkeerkosten zo'n € 65. Totaal € 100. Als je je een beetje slim aankleedt, heb je alleen handbagage nodig. Kleren uittrekken in het vliegtuig kan altijd en Spanje heeft vaak mooi weer. Reken dan bij 4 tickets op zo'n € 600 (neem je toch een extra koffer mee, reken dan al gauw op zeker € 200 extra). Totaal nu € 700. Een beetje huurauto, inclusief volle tank en verzekeringen kost al snel zo'n € 350. Totaal nu € 1050. Je kunt zonder gids vissen en alleen het materiaal huren. Mijn ervaring, ook na zoveel trips, is echter dat een goede gids onontbeerlijk is, bezuinig daar niet op. Dus 4 x € 500 = € 2000. Maakt totaal € 3050. Tolkosten heen en terug, hapje eten onderweg heen en terug, € 125. Totaal € 3175. Dan nog de accomodatie. Van sober tot poepsjiek. Reken snel op zo'n € 600. Totaal € 3775. Tja, en dan je natje en droogje. Kook je zelf kun je besparen. Ga je vaak uit eten, dan wordt het duurder natuurlijk. Reken voor alles eens € 250 p.p, ofwel € 1000. Totaal dus € 4775 ofwel zo'n € 1200 per persoon (en ik ben dan nog aan de voorzichtige kant). Bedenk wel dat vissen in de delta over het algemeen iets goedkoper is dan vissen op andere plaatsen van de Ebro, zoals het stuwmerengebied bij Caspe. De kosten van het aas, wat er in Caspe na het vissen nog eens overheen komt, liegen er niet om. Ik kom daar in het verhaal over 2009 nog op terug.
Is zoveel geld het waard? Dat kun je aleen maar zelf beslissen. Ga ook niet uitrekenen wat het per vis kost, want dan durf je niet meer thuis te komen. Het gaat om de fun, de kameraadschap, het genieten van de Spaanse zon etc etc. maar vooral ook de smile van je makkers als ze een knoepert van 100 pond op hun armen dragen. Dat zijn zaken die onbetaalbaar zijn. YOLO (you only live ones)!

Vragen? Laat het me weten.
Ja, het is 't waard!





 

1 opmerking:

  1. Super verhaal Anne als dit eens in boekvorm op de markt komt heb je een een bestseller zeker weten.
    Gerrit

    BeantwoordenVerwijderen